Malaysia Azam Kurangkan Pelepasan Karbon

June 26, 2023

KUALA LUMPUR – Malaysia berazam untuk berada pada kedudukan yang baik bagi memainkan peranannya dalam mengurangkan pelepasan di samping memastikan ia bersedia untuk pertumbuhan ekonomi rendah karbon, kata Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Justeru, katanya, Malaysia telah menyemak Sumbangan Ditentukan Negara (NDC) untuk mengurangkan keamatan (intensity) pelepasan gas rumah hijau (GHG) sebanyak 45 peratus menjelang 2030 berbanding tahap 2005 sebagai sebahagian daripada tanggungjawab negara terhadap sasaran iklim global secara keseluruhan.

“Usaha ke arah mencapai NDC kita telah dimasukkan ke dalam Rancangan Malaysia Ke-12 dan Dasar Tenaga Negara (DTN) 2022 – 2040. Dokumen dasar ini melakar secara strategik jalan ke hadapan dan menggariskan keutamaan bagi sektor tenaga pada tahun-tahun akan datang.

“Ia meletakkan sektor tenaga sebagai pemangkin utama pembangunan sosioekonomi dan Aspirasi Negara Rendah Karbon yang progresif akan memastikan ekonomi Malaysia dapat memanfaatkan peluang yang muncul daripada peralihan tenaga untuk kekal berdaya tahan dan mampan,” katanya dalam ucaptama di acara Energy Asia 2023 di sini pada Isnin.

Anwar berkata, untuk melaksanakan dasar ini dengan jayanya agar dapat meraih manfaat sepenuhnya daripada kemajuan sosioekonomi yang ketara untuk negara, kerajaan sedang membangunkan lagi beberapa pelan hala tuju strategik.

“Yang paling penting ialah Pelan Hala Tuju Peralihan Tenaga Nasional yang akan menggariskan strategi menyeluruh dan inisiatif berimpak tinggi untuk mempercepatkan usaha peralihan tenaga.

“Pelan hala tuju ini akan dilengkapkan dengan Pelan Tindakan Hala Tuju Teknologi dan Ekonomi Hidrogen yang akan membuka jalan kepada pencapaian keterjaminan tenaga jangka panjang yang mampan alam sekitar di Malaysia, dipacu oleh inovasi teknologi,” katanya.

Perdana Menteri berkata, kedua-dua pelan hala tuju ini disasar dilancarkan pada separuh kedua tahun ini.

Sumber – Sinar Harian

HeadquartersTNB Power Generation Sdn. Bhd.
Aras 2, Bangunan TNB Genco
No. 129, Jalan Bangsar
59200 Kuala Lumpur
Get In TouchTNB Genco Social links
Total Visit: 204265

Copyright by TNB Genco. All rights reserved.

Best view in 1920 x 1080 resolution

Copyright by TNB Genco. All rights reserved.