Anwar Hargai Komitmen TNB Sokong Usaha Peralihan Tenaga Negara

August 29, 2023

KUALA LUMPUR, 29 Ogos: Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini menghargai komitmen, profesionalisme, dan dedikasi Tenaga Nasional Bhd (TNB) serta Petroliam Nasional Bhd (Petronas) dalam menyokong usaha peralihan tenaga negara.

Beliau berkata, Malaysia perlu memberi tumpuan kepada kepentingan kerjasama antarabangsa dalam mempercepat inisiatif peralihan tenaga kerana usaha kolektif boleh memacu perubahan positif untuk masa depan yang lebih bersih dan lebih mampan.

“Dengan bekerjasama, kita boleh memanfaatkan kekuatan kolektif kita untuk mempercepat penggunaan teknologi boleh baharu, pembangunan penyelesaian penyimpanan tenaga yang inovatif, dan memantapkan amalan kecekapan tenaga.

“Kedudukan strategik Malaysia sebagai Hab Tenaga Asean membolehkan kita memainkan peranan penting dalam memajukan tenaga mampan rantau ini pada masa depan ke arah Net Zero Asean,” kata Anwar pada pelancaran fasa kedua Pelan Hala Tuju Peralihan Tenaga Negara (NETR) di sini, hari ini.

Pelancaran itu diadakan di luar Persidangan Peralihan Tenaga 2023.

Anwar berkata, syarikat utiliti seperti TNB dan Sarawak Energy sedang mengembangkan perniagaan rentas sempadan mereka, memanfaatkan Grid Kuasa Asean untuk meningkatkan prospek jaminan tenaga yang lebih luas dan mengukuhkan lagi integrasi ekonomi dengan negara jiran.

“TNB mengetuai perbincangan dengan syarikat utiliti dan kerajaan Asean untuk perkongsian sumber dan penyelesaian fleksibiliti secara berskala. Langkah itu akan mempercepat kepesatan peralihan tenaga dengan cara yang bertanggungjawab sambil mengimbangi unsur-unsur trilema tenaga,” katanya.

Sementara itu, Anwar berkata, persidangan tersebut akan memainkan peranan penting dalam mempercepat peralihan tenaga yang bertanggungjawab dalam kerjasama tempatan dan serantau untuk mengukuhkan sambungan grid antara wilayah, khususnya bagi rantau Asean, ke arah jaminan tenaga yang lebih baik.

Sumber – TVS

HeadquartersTNB Power Generation Sdn. Bhd.
Aras 2, Bangunan TNB Genco
No. 129, Jalan Bangsar
59200 Kuala Lumpur
Get In TouchTNB Genco Social links
Total Visit: 204270

Copyright by TNB Genco. All rights reserved.

Best view in 1920 x 1080 resolution

Copyright by TNB Genco. All rights reserved.