TNB Lancar Program ‘My Brighter Green’

September 2, 2023

SHAH ALAM – Tenaga Nasional Berhad (TNB) meraikan ulang tahunnya yang ke-74 dengan melancarkan program ‘My Brighter Green’ (MBG) bagi membantu memelihara ekosistem dan melindungi kepelbagaian biologi serta membantu komuniti tempatan.

TNB memaklumkan, program MBG merupakan antara program di bawah Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR) syarikat utiliti negara itu yang antara lain melibatkan penanaman 74,000 batang pokok daripada enam spesies.

Enam spesies pokok yang akan ditanam dalam program MBG itu meliputi Bakau Minyak, Bakau Kurap, Gapis, Kasai, Rambutan dan Bucida manakala usaha berkenaan akan turut melibatkan penyertaan daripada komuniti setempat, sukarelawan dan warga kerja TNB bagi memperkasakan masyarakat setempat serta menyokong penghidupan melalui pembelian anak benih dan penglibatan mereka dalam aktiviti penanaman.

Kesemua jenis spesies pokok itu akan ditanam secara berperingkat di 39 lokasi meliputi premis-premis TNB, rumah peranginan TNB Cahaya Resort dan stesen-stesen janakuasa di seluruh negara.

Dengan usaha penanaman pokok tersebut ia dianggarkan membantu menyerap lebih daripada 2.96 juta kilogram karbon dioksida sekali gus dapat membantu mengimbangi suhu dan iklim kawasan-kawasan setempat.

Sumber  Sinar Harian

HeadquartersTNB Power Generation Sdn. Bhd.
Aras 2, Bangunan TNB Genco
No. 129, Jalan Bangsar
59200 Kuala Lumpur
Get In TouchTNB Genco Social links
Total Visit: 416907

Copyright by TNB Genco. All rights reserved.

Best view in 1920 x 1080 resolution

Copyright by TNB Genco. All rights reserved.