TNB, Firma Jepun Kaji Projek Pembakaran Neutral Karbon

February 5, 2024

KUALA LUMPUR: Tenaga Nasional Bhd (TNB) sedang melaksanakan kajian bersama IHI Corporation (IHI) untuk merintis projek pembakaran bersama berskala kecil di dua stesen janakuasa miliknya.

TNB dalam satu kenyataan, berkata projek rintis bersama syarikat dari Jepun itu akan membabitkan Stesen Janakuasa Sultan Azlan Shah (SJSAS) di Manjung, Perak dan Stesen Janakuasa Tuanku Mukhriz (SJTM), Port Dickson, Negeri Sembilan.

“IHI mempunyai pengalaman dan kepakaran luas dalam menukar pembakaran bahan api konvensional kepada neutral karbon termasuk biomas dan ammonia beberapa loji janakuasa pelanggannya di Jepun, Malaysia dan Indonesia.

“Projek ini dijalankan oleh anak syarikat milik penuh TNB, TNB Power Generation Sdn Bhd (TNB Genco) dan TNB Fuel Services Sdn Bhd (TNBF) yang berpengalaman dalam perolehan bahan api untuk stesen janakuasa di Malaysia,” katanya.

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif TNB, Datuk Seri Ir Baharin Din, berkata projek pembakaran bersama itu menandakan kemajuan dalam komitmen syarikat utiliti nasional terhadap kelestarian dengan peralihan daripada ujian makmal kepada pelaksanaan kajian di stesen janakuasa.

“Selepas berjaya dengan ujian pembakaran satu peratus biomas, TNB melangkah ke peringkat seterusnya dengan memperkenalkan pembakaran bersama membabitkan satu peratus ammonia dan dua peratus biomas. Ia adalah satu perkembangan lancar dalam mengurangkan intensiti pelepasan karbon, seiring matlamat Sifar Bersih TNB menjelang 2050.

“Pembakaran bersama satu peratus ammonia dan dua peratus biomas ini dijangka mampu menampung pelepasan karbon setara dengan 71,000 kereta penumpang setahun, memperlihatkan impak positif terhadap alam sekitar,” katanya.

TNB berkata, percubaan pembakaran bersama satu peratus biomas (pellet EFB) berjaya dilaksanakan di SJTM pada 10 hingga 14 September 2023, sekali gus mengesahkan kebolehlaksanaan projek itu dengan iklim tempatan.

Demonstrasi itu disaksikan oleh wakil pihak kawal selia serta rakan kongsi, Mitsui dan Chugoku.

“Keputusannya berada dalam had pelepasan yang ditetapkan,” tambah TNB.

Menurut TNB, projek pembakaran bersama itu kini berada dalam fasa ‘Front-End Engineering Design’ (FEED), dimulakan sejak 30 Ogos 2023 untuk mengesahkan kebolehlaksanaan teknologi terbabit.

Ia termasuk penentuan spesifikasi teknikal, menentukan kadar pengimbangan pelepasan karbon, strategi perolehan bahan api dan penilaian kebolehlaksanaan teknologi yang dipilih.

Fasa FEED dijangka selesai pada April 2024 manakala pembakaran bersama peringkat awal dijadualkan pada suku ketiga 2026 selepas selesai kerja-kerja pengubahsuaian stesen janakuasa.

“Inisiatif ini selaras dengan sasaran pengurusan karbon TNB iaitu pelepasan Karbon Dioksida (CO2) 0.35 tan CO2 per jam megawatt (t-CO2/MWh) menjelang 2035,” katanya.

Baharin berkata, kolaborasi bersama IHI serta permulaan FEED menandakan satu lagi pencapaian signifikan TNB dalam komitmen mengurangkan pelepasan gas rumah hijau (GHG) dan menggapai masa depan tenaga lestari, selaras dengan Pelan Peralihan Tenaga Negara (NETR) dan matlamat Sifar Bersih TNB menjelang 2050.

“Melalui TNB Genco, portfolio penjanaannya menyokong penuh usaha kerajaan dalam perjalanan peralihan tenaga dan nyah karbon. Sebagai pembekal tenaga utama di Semenanjung Malaysia, TNB komited sepenuhnya untuk menyokong aspirasi Malaysia dalam dekarbonisasi dan kelestarian, ke arah negara neutral karbon 2050.

“Projek ini selaras dengan hasrat Malaysia untuk menjadi pemimpin global dalam mengurangkan GHG,” katanya.

Sementara itu, Pengurus Eksekutif, Presiden Bahagian Sumber, Tenaga, dan Alam Sekitar IHI Corporation, Koji Takeda berterima kasih kepada TNB Genco atas keyakinan terhadap kepakaran kumpulan berkenaan serta pengetahuan mereka mengenai teknologi neutral karbon melalui Kerjasama fasa FEED itu.

“TNB dan IHI berkongsi hasrat untuk mempercepatkan dekarbonisasi bagi mewujudkan dunia yang lebih baik dan sejahtera. Melalui kerjasama ini, kita yakin dapat mencipta impak besar untuk mempercepat peralihan tenaga yang bertanggungjawab di rantau ini. Kami mahu memperluaskan kerjasama ini ke peringkat seterusnya,” katanya.

Sumber – Berita HarianĀ 

HeadquartersTNB Power Generation Sdn. Bhd.
Aras 2, Bangunan TNB Genco
No. 129, Jalan Bangsar
59200 Kuala Lumpur
Get In TouchTNB Genco Social links
Total Visit: 194569

Copyright by TNB Genco. All rights reserved.

Best view in 1920 x 1080 resolution

Copyright by TNB Genco. All rights reserved.